LogoHeader2

LogoHeadermobilna

Упале плућа

Пнеумоније су упални процеси локализовани у плућима, односно у најситнијим и најудаљенијим деловима доњег респираторног система. И поред веома јаких антимикробних лекова који данас постоје на фармаколошком тржишту, те упалне болести и даље представљају веома актуелну проблематику савремене медицине. Наиме, смртност узрокована том групом болести и данас је на прилично високом нивоу. Та чињеница односи се пре свега на неразвијене земље и оне у развоју.

Болест најчешће почиње слабошћу, малаксалошћу, повишеном или високом телесном температуром, појачаним, у почетку сувим надражајним кашљем, а касније кашљем који је праћен искашљавањем слузавог или гнојавог секрета. Ређе у искашљају може бити присутна сукрвица, а понекад и чиста крв која у старту упозорава лекара на то да је реч о тежем облику упале плућа, што захтева пажљиву и детаљну дијагностику и лечење. Упале плућа могу бити изазване бактеријским и небактеријским узрочницима. Небактеријске упале плућа због доста некарактеристичног клиничког тока често називамо и атипичним пнеумонијама. Те болести више су заступљене у ранијој животној доби (код деце). Код одраслих пнеумоније су веома озбиљно обољење, нарочито код оних старости ≥65 година, чије лечење траје дуже него код млађих одраслих људи, а и терапија је другачија него код средовечне популације.

Пошто се упале плућа најчешће јављају након озбиљније прехладе, неопходно је да се пацијенти јаве свом лекару када прехлада не пролази и поред утопљавања, узимања доста течности, мировања од неколико дана, узимања витаминских напитака, или уколико болесник примети да се и поред придржавања наведених савета његове тегобе појачавају.

При обраћању лекару, поред узимања података о току болести, пацијент ће бити детаљно прегледан, урадиће се основне лабораторијске анализе, као и Ртг снимак грудног коша. То се најчешће обавља у диспанзерима за плућне болести који постоје у свим већим градовима наше земље. У случајевима када нема побољшања општег стања пацијента већ се оно погоршава, болесник се упућује у болницу (Институт), где ће се утврдити дефинитивна дијагноза (бронхоскопијом), након чега почиње лечење најделотворнијим лековима, по савременим светским препорукама.

Неопходно је напоменути чињеницу да је пушење изузетно штетно и да се код пушача код којих постоји готово сталан надражај на дисајне путеве јављају тежи облици пнеумоније и да они чешће и лакше оболевају од те озбиљне болести.

Као упутство пацијентима који су се већ лечили у Институту препоручује се одређена терапија и дијета, уз препоруке.

  • Престаните да пушите!
  • Избегавајте места где се пуши!
  • Избегавајте затворене просторије где борави много људи!
  • Чешће проветравајте просторије у којима боравите!
  • Шетајте и слободно време проводите на чистом ваздуху!
  • Храните се здраво, укључите у исхрану што више свежег воћа и поврћа!
  • Узимајте довољно течности (најмање два литра дневно)!
  • Вакцинишите се против грипа!
  • Правилно користите инхалаторну терапију (пумпице, инхалаторе за кућне услове)!
  • Придржавајте се савета вашег лекара!
FaLang translation system by Faboba
Пут доктора Голдмана 4
21204 Сремска Каменица
Србија

Телефон: +381 (0)21 480 5100
Фаx: +381 (0)21 527 960
Позивни центар: 066 880 5312

Именик лекара (xlsx)
Електронска пошта: ipbvojvodine@gmail.com
Интернет адреса: www.institut.rs

ПИБ: 100804605
МБР: 08042462
ЈБКЈС: 02567