LogoHeader2

LogoHeadermobilna

Служба за радиолошку дијагностику

Служба је кадровски, организационо, технички и просторно прилагођена основној намени коју има у саставу Института, а то је обављање различитих прегледа у области конвенционалне РТГ, ултразвучне и ЦТ дијагностике.

Пацијенти се прегледају у шест кабинета за конвенционалну радиографију и радиоскопију, у једном за ултразвучну дијагностику и за дијагностику компјутеризованом томографијом (ЦТ скенер).

У последњих пет година пацијенти се у кабинету за компјутеризовану томографију (ЦТ) прегледају на мултислајсном ЦТ уређају GE LIGHTSPEED 64 slice који омогућава скенирање целокупног волумена грудног коша током само једног задржавања даха и стварање тродимензионалне, високорезолутивне слике без артефаката. Такође се овде изводе и трансторакалне пункције под контролом ЦТ-а.

Трансторакална пункција је минимално инвазивна дијагностичка метода којом се обезбеђује цитолошки узорак ткива за преглед у сврху разјашњења етиологије уочене промене у плућима, плеуралном простору или зиду грудног коша. Узорак добијен пункцијом цитолошки се анализира у сврху постављања етиолошке дијагнозе. У нашој установи се уради око 250 оваквих прегледа годишње.

Употреба аутоматског ињектора MEDRAD омогућује ефикасно извођење свих ЦТ ангиографских процедура, укључујући и ЦТ пулмоангиографију.

Преглед добијених снимака се врши на ГЕ радној станици Adwantage 4.4 где се применом различитих софтверских пакета поред уобичајених (нативних и постконтрастних стандардних и циљаних аксијалних прегледа) изводе и прегледи плућа високе резолуције (HRCT), 3D, MPR и виртуелно ендоскопски реконструисане технике прегледа, волуметрија плућних лезија, као и ЦТ ангиографије, ЦТ коронарографије.

Кабинет за конвенционалну радиографију и радиоскопију располаже:

Дигиталним РТГ системом GE DEFINIUM 8000, који спада у ред најсавременијих радиографских система са flat panel детектором. Аутоматска контрола експозиције омогућује прекид аквизиције у хиљадитом делу секунде што додатно доприноси смањењу изложености пацијента рендгенском зрачењу.

Апарат је намењен и за радиографску субтракцију коштаних структура – DUAL ENERGY напредну методу која омогућује раздвојен приказ меких ткива и коштаних структура које на стандардним снимцима заклањају мека ткива.

У Институту су у употреби и два мобилна апарата за радиографију, који се налазе на Клиници за торакалну хирургију и у Јединици интензивне неге. Радиограми који се тамо ураде се затим развију у апарату за израду дигиталних снимака.

Од августа 2014. године, Служба је унапредила кабинет за ултразвук новим ултразвучним апаратом GE LOGIQ F8, који нам омогућује добијање слике оптималне резолуције, за свакодневни преглед великог броја пацијената. Највећи број прегледа обухвата ултразвук абдомена, као и преглед плеуралних простора, уз локализацију и евалуацију плеуралних излива.

Служба за радиолошку дијагностику располаже кадровским и техничким предусловима, а створени су и они законски (Закон о електронском потпису) за обављање телерадиолошких консултација. Успостављањем телерадиолошке везе, путем брзих интернет конекција, корисника те услуге са Службом за радиолошку дијагностику ИПБВ скраћује се време извештавања, квалитет је загарантован и омогућено премоштавање недостатка кадрова за радиолошку дијагностику.

У Служби за радиолошку дијагностику ИПБВ запослено је четири лекара специјалиста радиолога, 4 лекара на специјализацији из радиологије и 16 виших радиолошких техничара који са осталим особљем у тимском раду годишње обаве и до 80.000 појединачних прегледа пацијената (72.000 РТГ, 6.000 ЦТ и 3.500 УЗ прегледа). Број прегледа има тенденцију сталног пораста.

Током године запослени се усавршавају кроз програме предавања, семинара и практичне обуке. Служба за радиолошку дијагностику активно учествује у извођењу клиничких и институтских студија и других пројеката.  Унапређење рада је од недавно постигнуто и новоуведеним болничким информационим  системом.  

Од највеће је важности унапређење мера заштите од рентгенског зрачења, како за пацијенте тако и за целокупно особље.

 

18 radiologija

FaLang translation system by Faboba

Руководилац Службе:

Спец. др мед. Драган Драгишић

Главни радиолошки техничар: Милојко Подунавац

Пут доктора Голдмана 4
21204 Сремска Каменица
Србија

Телефон: +381 (0)21 480 5100
Фаx: +381 (0)21 527 960
Позивни центар: 066 880 5312

Именик лекара (xlsx)
Електронска пошта: ipbvojvodine@gmail.com
Интернет адреса: www.institut.rs

ПИБ: 100804605
МБР: 08042462
ЈБКЈС: 02567